Kokvinnorna

Tittel: Kokvinnorna
Regi: Peter Gerdehag
Utgivelsesår: 2011
Sjanger: Dokumentarfilmer

Britt og Inger er to søstre som nærmer seg 80-årsalderen. De har vokst opp på en gård i Skåne, der storesøster Britt fortsatt bor.

Bestill fra biblioteket

Britt er sterkt invalidisert etter at hun skadet ryggen som ung og avsto fra behandling.  Etter at faren døde, ble hun alene om ansvaret for melkekyrne på gården, med tidvis hjelp av en noe motvillig lillesøster. Slik har det vært i tiår etter tiår. Inger på sin side, har barn og barnebarn som kommer i første rekke for henne.

Ensom og alene som Britt er, spiller kyrne en viktig rolle i livet hennes. Slitet med å melke  kyrne for hånd og det tunge fjøsarbeidet,  veies opp av nærheten og hengivenheten hun føler dyrene gir henne.  Alle antydninger fra søsteren om at hun kanskje bør gi opp jobben som melkebonde, preller av på henne. Men når myndighetene kommer inn i bildet, har hun ikke lenger noe valg. Kyrne sendes til slakteriet, Britt  sitter igjen med savnet og et forringet livsinnhold.

Det som gjør at man ikke så lett glemmer denne dokumentaren, er regissørens evne til å komme nært innpå livet til ”ekte” mennesker og skildre dem med  mye varme og respekt. Innimellom krangler de  to søstrene  så  busta fyker, men de  holder allikevel ut med hverandres særegenheter. Og når det kommer til stykket, er det Inger som står opp for storesøstra når hun står i fare for å måtte si fra seg  ansvaret for dyrene.

 

Anbefalt av Bjørg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s