Fluenes Herre

Tittel: Fluenes Herre
Regi: Peter Brook
Utgivelsesår: 1963
Sjanger: Spillefilmer – drama

Et fly med engelske kostskoleelever styrter i havet og ingen voksne overlever. Barna må forsøke og overleve så godt de kan. Regler og organisering må etableres. Men ikke alle er enige i hvordan de skal leve på øya. Fluenes Herre er en tankevekkende engelsk film fra 1963 som fortsatt inspirerer til psykologisk og filosofisk debatt.

Bestill fra biblioteket

Filmen skildrer hva som kan skje når en stor gruppe barn plutselig blir fristilt fra de voksnes regler. De har alle muligheter åpne, ingen andre enn dem selv kan korrigere oppførselen deres. Det dannes fort et skille mellom ulike mennesketyper, som man kan lese filosofiske, biologisk og politiske tolkninger inn i. Jack blir leder for en fraksjon, mens Ralph er den opprinnelige lederen. De to symboliserer to vidt forskjellige måter å møte verden på, og er naturlige ledere for de andre barna.

Samtidig som filmen gir næring til ettertanke er filmen spennende og krypende uhyggelig. Den bygger på en sterk roman av William Golding, og har godt driv. På mange måter er Fluenes Herre en psykologisk skrekkfilm.

Anbefalt av Frode

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s