Apokalypse Nå!

Tittel: Apokalypse Nå!
Regi: Francis Ford Coppola
Utgivelsesår: 1979
Sjanger: Spillefilmer – action

Francis Ford Coppolas mesterverk om Vietnamkrigen er basert på Joseph Conrads roman ”Heart of darkness” fra 1899. Der tar Conrad oss med til Belgisk Kongo og utbyttingen av kongoleserne i Kong Leopolds jakt på rågummi og elfenben. Coppola bevarer stemningen fra boken, men plasserer historien blant amerikanske soldater i Vietnam.

Bestill fra biblioteket

Oberst Kurtz, spilt av Marlon Brando, er en høyt dekorert amerikansk krigshelt. Han har tjenestegjort en lang tid i Vietnam og gradvis forandret seg til et monster uten noen hemninger. Han har samlet en gruppe halvmilitære menn som utfører de mest groteske handlinger. Situasjonen blir så ille at overkommandoen må sørge for å få sin egen offiser eliminert. Den jobben tilfaller en annen erfaren soldat, strålende spilt av Martin Sheen. Som i romanen foregår filmen hovedsakelig i en båt på elva som leder mot oberst Kurtz. Det føles som en reise mot stadig sterkere ondskap, mot en ond kraft som har sitt hjerte der Kurtz er.

Filmen ble spilt inn på Filippinene i et mareritt av en innspilling. Coppola ble stormannsgal og ”Apocalypse nå!” overskred alle budsjetter og alle tidsrammer. Coppola har i det lengste forsøkt å holde tilbake utgivelsen av dokumentaren om innspillingen som heter ”Hearts of darkness, a filmmaker’s apocalypse”. Ikke så rart med tanke på hans reaksjon da Martin Sheen fikk et hjerteattakk på settet og folk ble bekymret for at han skulle dø. Coppola sa bare: ”Martin dør når jeg sier han kan dø!” Det er ikke en reaksjon han er stolt av i ettertid. Nå er den dokumentaren tilgjengelig, og den anbefales herved også.

Anbefalt av Frode

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s