A Touch of Zen

Tittel: A Touch of Zen
Regi: King Hu
Utgivelsesår: 1971
Sjanger: Spillefilmer – action

I 2000 kom det en film som satte et markant avtrykk etter seg i filmverdenen. Crouching Tiger, Hidden Dragon åpnet opp for spektakulære kampscener hvor naturlover ble satt til side. Med det forandret også publikums vilje til å godta det eventyrlige og urealistiske seg. Filmen inspirerte en bølge av lignende filmer i årene som kom, men ingen så bakover til A Touch of Zen…

Bestill fra biblioteket

For i 1971 ble det laget en episk og nyskapende film, nesten 30 år før Crouching Tiger, Hidden Dragon. Den hadde hverken de teknologiske mulighetene eller en forgjenger å lene seg på som den sistnevnte. A Touch of Zen er et tre timer langt actioneventyr, med like doser hverdagsdrama, politisk thriller og martial arts. Og med et snev av Zen på toppen.

Gu er en kunstner som lever et stillferdig liv i en liten landsby mot slutten av middelalderen. Han drømmer om å bli lærer, og har dårlige utsikter til å bli gift. En dag flytter en ung, vakker kvinne til landsbyen sin, sammen med moren sin. Det viser seg at hun heter frøken Yang, og snart dukker det opp fremmede menn som leter etter henne. Da blir det tid for Gu å velge side, og utvikle seg til en mann. Filmen går fra drama til spektakulær martial arts på kort tid, og selve historien er i gang.

Det er litt av en reise vi skal være med på, med flotte naturscener, imponerende kampscener og en fin dose med politisk budskap i miksen. Det hemmelige politiet fra Mingtiden kan man tolke som man vil. Selv om det er en lang film, er det et herlig driv i den hele tiden. Og selv om det er driv, tar den seg tid til å dvele ved vakker natur og vaiende siv. Dette er en film som makter å være flere ting på en gang.

Det er slettes ikke vanskelig å se hvor Crouching Tiger, Hidden Dragon fikk modellen til kampen i bambusskogen fra. Den lå der ferdig fra før i A Touch of Zen. Regissør Ang Lee bare flyttet kampen opp i bambustretoppene.

Anbefalt av Frode

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s